petak, 8. srpnja 2016.

Indikacije i preduvjeti za zubne implantate

Svrha zubnih implantata je da nadomjestite zube koji nedostaju. Teoretski je moguće zamijeniti svaki zub koji nedostaje implantatom.To ima smisla kod pojedinačnog gubitka zuba, ali kod potpune bezubosti nije svrsishodno. Za čvrsti most dovoljna su već (4) 6-8 implantata po čeljusti. Poboljšanje funkcije najčešće se ne može postići ugradnjom više implantata.

Postavljanje samo jednog implantata predstavlja 10-20% tipičnih situacija postavljanja implantata u oralno kirurškim/stomatološkim ambulantama. Pritom se nadomještaju zubi koji su izgubljeni zbog traume, parodontitisa (bolesti zubnog mesa), karijesa ili nakon neuspješnog liječenja korijenskih kanala odnosno resekcije vrška korijena, a nadomještaju se ugradnjom implantata s krunom.

Kod pojedinačnih implantata radi se o čvrstom nadomjestku zuba tj. pacijent ne  može odvojiti krunu od implantata. Jedna od mogućnosti je i ta da zubotehničar napravi krunu koja će se potom pomoću vijaka učvrstiti na implantat (nadogradnja). Kada se otvor vijka nalazi u vidljivom području zatvara se pomoću keramike ili umjetnog materijala. Često se primjenjuje i lijepljenje odnosno cementiranje. Konfekcijski ili individualno načinjena nadogradnja čvrsto se spaja s implantatom pomoću vijka i na taj bataljak se cementira kruna implantata (analogna kruna prirodnog zuba).


Nema komentara:

Objavi komentar